Jeroenmaas.reismee.nl

Papiament en WC-verhalen

Bon bini,

Jullie lezen het goed, ik ben aan het proberen om Papiaments te gaan praten. Ik heb al een lijstje gekregen met veelgenoemde Papiaments woorden. Zoals de familienamen, dagen van de week, cijfers en handige zinnetjes. Ik kan al garanderen dat ik geen Papiaments wonder wordt, want daar is het te moeilijk voor, maar na twee dagen weet ik al dat bon dia = goedemorgen, bon tardi = goedemiddag en met dat gezuip hier natuurlijk bon nochi wat goedenacht betekend. Verder kan ik al zeggen 'Mi mama i tata ta biba na Hulanda' wat wil zeggen dat mijn moeder en vader in Holland wonen. Met het woord mama had ik het minste moeite!

Maar goed dit verhaal is natuurlijk gebaseerd op mijn belevenissen op Aruba. Vandaar dat ik daarmee verder ga. Mijn vorig verhaal heb ik geplaatst met Pasen, net na het chocolademousse zoeken. De volgende dag, beter bekend als tweede paasdag, zijn wij op het strand gaan liggen. Het strand genaamd Nikki Beach. De eigenaar is een of andere oude boef en de tent is al 20 keer over de kop gegaan, maar er is elke keer weer een nieuwe gek die het opkoopt. Nu dus ook. Ik zal even Nikki Beach omschrijven. Nikki Beach is een strand waar je lekker kunt liggen op luxe bedden, je betaald wel voor de bedden, gebruik van de parasols etc. maar daarvoor komen ze wel rond met drank waar je overigens ook voor moet betalen. Verder hebben zij daar een luxe bar waarvan een gedeelte aansluit aan het zwembad. Dus je kunt droog aan de bar zitten, maar je kunt ook in het zwembad gaan zitten, op een barkruk die onder water staat, en vervolgens lekker pilzen aan de bar. Of zoals wij hadden gedaan een Mojito aan de natte bar, heerlijk.

En dinsdag was het eindelijk zover ik mocht beginnen met mijn stage. Om 8.00 uur stond mijn stagebegeleidster bij aan de deur om me op te halen. Ik kan zo net even de herhaling zien van het nieuws uit Nederland op BVN TV. Vervolgens gingen we naar mijn stagebedrijf. Waar op dit moment ook een kindercrèche was omdat het schoolvakantie is. Dus twee kleine kinderen die zeer irritant aanwezig waren vielen mij lastig. Wel heel grappig dat wel. Dat zal dan ook de reden zijn geweest waarom ik tot 10 uur uit mijn neus heb gegeten, waarna ik kon beginnen. Een begrip voert hier de hoofdtoon, ik zei ik snap er niets van mijn inspiratie is op. Als antwoord volgt dan; 'och, dan doe je dat morgen toch'.

Na een lange werkdag mocht ik uiteindelijk om half 6 naar huis om meteen te beginnen aan het eten. En na het eten is het dan weer donker. Zo jammer is dat. Maar goed, er zijn 's avonds nog genoeg andere dingen open, dus daarom gingen wij maar even op doortocht. We moesten nog een dweil hebben. Nu snap ik eindelijk waarom ons mam altijd zei, kijken doe je met je ogen en niet met je handen!!! Ik wilde aan Remco demonstreren hoe een dweil werkte. Ik zei; 'Als je aan deze hendel trekt dan komen die lappen onderaan tegen elkaar en dan loopt het water eruit, kijk maar' ... KRRRR, KRRRRRR, KRAAAK, KLING KLANG... Ik heb zo'n gevoel dat men de scharnieren vergeten was. In ieder geval dat ding snel terug gehangen en intussen ging ik kijken of ik niet toevallig bij de wasmiddelen moest zijn. Weer wat geleerd.

Daarnaast heb ik nog iets spannends meegemaakt! Wij lagen 's avonds te slapen en ineens moest ik gruwelijk naar de WC. Dus ik naar de WC,wat vrij logisch is, wil de deur openen, op slot. En Remco sliep gewoon. Was dus de deur in het slot gevallen. Ik in mijn onderbroek naar buiten opzoek naar de security. Niemand te vinden, maar gelukkig stond de eigenaar in zijn barretje te tappen voor wat klanten. Hij kwam wel meteen naar mij toe, natuurlijk omdat een vent in je bar met alleen een onderbroek aan niet echt klantvriendelijk is. En hij regelde voor mij de security. Dus uiteindelijk die mens erbij, blijft hij staan bij de deur, durft hij niet naar binnen want dat is asociaal ofzo. Hoe moet ik anders die deur open krijgen, mafkees!!! Gelukkig snapte hij het wel en kwam intussen binnen, verschiet hij zich een ongeluk omdat Remco nog in bed ligt. Nadat ik had uitgelegd dat er niets mis was met hem, maar alleen met die deur begon hij te sleutelen met een mes en vork en zijn lampje. Ondertussen was Remco wakker geworden die zich ook een ongeluk verschoot! Ineens staat er een vreemde man in huis met een zaklamp die met een mes en vork de deur aan het openen is! Ik heb gruwelijk gelachen daar! En opgelucht toen ik weer mijn badkamer in kon. Ik kon ook wel even naar buiten, maar dan had ik 's morgens weer een probleem.

Gelukkig houden wij het hier nog steeds heel goed vol. Overdag en werken, 's avonds de steden doorrijden en genieten van het plaatselijke vocht, nog een pilsje bij ons op het terras en dan te bed. 's Morgens weer werken en dat tot aan het weekend. En dan weer lekker het strand op!! Heerlijk.

Nou op naar koningennacht en koningendag! Maandag lekker vrij vanwege dag van de arbeid en dan kom ik snel weer met spannende en smeuïge verhalen uit het weekend!!

Ik houd jullie op de hoogte!!!

Ayo ofwel tot ziens,

Komt goed...

Ad en Jeanne en de rest

Jeroen mooi land veel zuipen en weinig werken komde ge nog wel terug?
Groeten uit Ommel

Oom Ad en tante Anny

Hallo Jeroen. Nog bedankt voor je mailtje dat je me stuurde voor mijn verjaardag.De vlaai die je gemist hebt was heel erg lekker.Ik heb nu een stukje extra gepakt.Als je weer terug bent uit Aruba kom je je verhalen maar vlug een keer vertellen.Dan pakken we dan nog wel een stukje.Uitde diepvries ha ha .Groetjes van Oom Ad en Tante Anny.

Hanneke

Ha Jeroen,
wat een geluk dat je je onderbroek nog aan had, anders had je met een 'exit-bordje' op je kont naar de bar gemoeten, hahaha ; )

Hoe was koninginnedag? Ook oranje????

Angelique

Hey Jeroen,

Con ta bai?
Cumi tur cos ta bon :P
(oké waarschijnlijk is dit niet helemaal goed geschreven, maar het klinkt wel zo ongeveer zo in het papiaments;) )
Jij vermaakt je daar wel op dat eiland is t neit?
Succes met alles!

Comindamento
Angelique

Jeroen

Hallo hallo,

Zoals gezegt een reactie op jullie vraagjes,

@ Hanneke, gelukkig hebben ze hier grote exitbordjes ;)
@ Angelique, Ik snap wat je bedoelt en de spelling snap ik zelf ook nog steeds niet!! Maar ik vermaak me hier zeker wel!